Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη

« Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη » 

Παύλος Μπαγιάτης

Πρόεδρος  Πανελληνίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων- Βασιλοτρόφων

Παραγωγών  Βασιλικού πολτού & λοιπών προϊόντων κυψέλης

 

Για την επιτυχία του 4ου Πανελληνίου Επιστημονικού Μελισσοκομικού Συνεδρίου δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και εμείς με λεπτομέρειες. Μιλούν από μόνες τους οι φωτογραφίες και οι περισσότεροι από 1200 σύνεδροι που παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις εργασίες του Συνεδρίου, εξάλλου όλος ο κλάδος ήταν παρών .

Από την Εθνική Διεπαγγελματική μέχρι και Μελισσοκομικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, κατασκευαστές μελισσοκομικών εργαλείων και εφοδίων αλλά και επιστήμονες του χώρου από τα Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΓΠΑ και Αιγαίου), Ινστιτούτα και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Ο Σύνδεσμός μας, πάντα θερμός υποστηρικτής τέτοιων δράσεων και ενεργειών όχι μόνο στήριξε από την αρχή την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αλλά υπήρξε και συνδιοργανωτής και χορηγός (με τις όποιες μικρές δυνάμεις του). Εξάλλου κατά ένα μεγάλο μέρος την ύπαρξη του Συνδέσμου μας την οφείλουμε σε ένα τέτοιο συνέδριο. Συγκεκριμένα η ιδέα δημιουργίας του Συνδέσμου μας (όπως έχουμε ξαναγράψει) δόθηκε στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 21&22 Απριλίου 2007. Εκεί βρέθηκαν επαγγελματίες μελισσοκόμοι παραγωγοί βασιλικού πολτού και γύρης και προβληματισμένοι αναρωτήθηκαν αν μπορεί να γίνει κάτι για να διαφυλαχτούν αυτά τα δύο προϊόντα.

Αποτέλεσμα, μετά από περίπου 7,5 χρόνια, στις εργασίες του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων για τα ποιοτικά κριτήρια του βασιλικού πολτού και της γύρης και αμέσως την επομένη του Συνεδρίου, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, να πραγματοποιείται σύσκεψη στο ΥΠ.Α.Α.Τ με τους αρμόδιους φορείς (επιστήμονες των δύο πανεπιστημίων, τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Γενικό Χημείο του Κράτους, τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες κ.τ.λ.) προκειμένου να θεσπιστούν τα κριτήρια για να μπορέσουν, τα δύο αυτά ξεχωριστά προϊόντα της μέλισσας, να μπουν στον Κώδικα Τροφίμων, να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να προστατευθούν. Ο τίτλος αυτού του Συνεδρίου «η επιστήμη συναντά την πράξη» βλέπουμε  στην περίπτωσή μας να ταιριάζει «γάντι» και η στενή συνεργασία παραγωγών και επιστημόνων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρνει. Όπως φαίνεται και στους  πίνακες 1&2, έχουν ήδη πιστοποιηθεί 22 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας και 28 συνάδελφοι έχουν πιστοποιήσει  γεωγραφικά τον βασιλικό πολτό που παράγουν. Τελειώνοντας με τον βασιλικό πολτό και τη γύρη, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα προϊόντα (πρόπολη, δηλητήριο, βασίλισσες), έτσι ώστε, τόσο ο μελισσοκόμος- παραγωγός, όσο  και ο Έλληνας καταναλωτής, να προστατεύονται από τις νοθείες, τις παραπλανήσεις και τις ελληνοποιήσεις. Παρακάτω παρουσιάζουμε την περίληψη της εισήγησης σχετικά με την ταυτοποίηση του βασιλικού πολτού όπως παρουσιάστηκε στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο.

 

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

Μπαγιάτης Παύλος, Λαζαρίδου Ελισάβετ, Τσιούνης Απόστολος, Καλαντζής Ευάγγελος, Λάππα Θεοδώρα.

Επαγγελματίες Μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων- Παραγωγών Βασιλικού πολτού & λοιπών προϊόντων κυψέλης, πριν από 6 χρόνια. Σκοπός του Συνδέσμου είναι, μεταξύ άλλων, να βρεθεί  λύση στο πρόβλημα  παραγωγής και διάθεσης του ελληνικού βασιλικού πολτού και της γύρης.

Για τα δύο αυτά προϊόντα, ως γνωστό, δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και δεν καλύπτονται από στοιχειώδης νομοθετικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αγνότητα, η ασφάλεια  και η αυθεντικότητά τους.

Για να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα ο Σύνδεσμος ζήτησε τη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων της χώρας. Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής, προέκυψε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας του Α.Π.Θ.

Ακολούθησε προσπάθεια 6 χρόνων, όπου τα μέλη του Συνδέσμου, τηρώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο συνεργασίας απέστειλαν στο εργαστήριο για συνεχείς χρονιές δείγματα βασιλικού πολτού και γύρης από τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ανέπτυξε μεθόδους για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων αυτών, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης.

Την προσπάθεια αυτή βοήθησε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.ΑΤ.) το οποίο επιδότησε τις τελευταίες τρεις χρονιές τα έξοδα ανάλυσης των δειγμάτων. Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής είναι, σήμερα αρκετοί συνάδελφοι να έχουν πιστοποιήσει τη γνησιότητα και τη γεωγραφική προέλευση του Βασιλικού πολτού που παράγουν. Με τους συναδέλφους αυτούς υπογράφηκε σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθούν συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και θα δέχονται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που θα διασφαλίζουν την προέλευση και τη γνησιότητα των προϊόντων τους.

Παράλληλα το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ανέλυσε τα φυσικοχημικά, οργανοληπτικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων βασιλικού πολτού και γύρης, τα συνέκρινε με αντίστοιχα δείγματα που προέκυψαν από αυστηρό πειραματισμό και κατάθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ προτάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια του φρέσκου ελληνικού βασιλικού πολτού και της γύρης

Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει πάρα πολύ κοντά στην επιζητούμενη λύση για νομοθετική κάλυψη των προϊόντων κυψέλης και την πάταξη της παραπλάνησης του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις.

Η στενή αυτή συνεργασία επιστημόνων και παραγωγών δείχνει τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι μελισσοκόμοι παραγωγοί όταν συμβάλουν και συμμετέχουν στην επιστημονική έρευνα, οφέλη που τα μέλη του Συνδέσμου μας απολαμβάνουν.

Με την ευχή αλλά και βεβαιότητα ότι και το 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο (όποτε και αν γίνει) θα είναι το ίδιο πετυχημένο να ευχηθούμε σε όλους τους Μελισσοκόμους της χώρας , το 2015 να είναι μια καλή παραγωγική μελισσοκομική χρονιά . Την έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Comments are closed.