Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Υφή: Ο βασιλικός πολτός έχει γαλακτώδη, κρεμώδη υφή και  ομοιογενή πυκνόρευστη σύσταση.

Χρώμα: Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητάς του.Αμέσως μετά την εξεγωγή του έχει ασπροκίτρινη-λαμπερή εμφάνιση (εικ. 2).Οσο πιο λαμπερό είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερο φρέσκος είναι. Το σκούρο χρώμα στο προιόν αποτελεί ένδειξη της έκθεσής του στο οξυγόνο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είτε κατά τη διαδικασία της συλλογής του, είτε κατά τη διαδικασία του φιλτραρίσματος.

Εικόνα 2. Ο βασιλικός πολτός αμέσως μετά την εξαγωγή του έχει λαμπερό ανοικτό χρώμα.

Κατά την επαφή του βασιλικού πολτού  με τον αέρα, το χρώμα του μεταβάλλεται από ανοιχτό κίτρινο (κρεμώδης) σε σκούρο γκρί, τ’ οποίο δεν είναι καθόλου ελκυστικό και αποκτά μια θολή-λασπώδης και συμπαγής υφή. Αυτή η μεταβολή του χρώματος οφείλεται στην ύπαρξη ενζύμων μέσα στον βασιλικό πολτό. Τα ένζυμα αυτά σε συνδυασμό με την παρουσία του οξυγόνου, προκαλούν την οξείδωση διαφόρων ενώσεων με άμεση συνέπεια τη μεταβολή του χρώματος.

Αρωμα και γεύση: Ο βασιλικός πολτός χαρακτηρίζεται από ένα ελαφρά δριμύ άρωμα και όξινη γεύση η οποία οφείλεται στο χαμηλό pH.

Εχει ειδικό βάρος 1,1g/ml, είναι μερικώς διαλυτός σε νερό και στη σύστασή του βρίσκονται γυρεόκοκοι ενδεικτικοί της φυτικής του προέλευσης και πιθανώς υπολείμματα από δέρμα λάρβας και κερί.

 

Ανδρέας Θρασυβούλου, Τσαλίμαλμα Ευθυμία
Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Σχολή Γεωπονίας
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
E-mail: thrasia@agro.auth.gr

 

Comments are closed.