Τα Νέα μας

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ-ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ & ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

 

Θεσσαλονίκη 20-11-2015

 

Αριθ. Πρωτ.61

 

Προς

Τα μέλη του Συνδέσμου

 

 

 

 

Θέμα: «Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου»

 

 

Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 6/12/2015 στις 11.00΄ στην Αθήνα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Γ.Π.Α. στον Βοτανικό.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα παρακάτω:

 

  1. Δράσεις και ενέργειες του Συνδέσμου για το 2015.

 

  1. Νέα για τη νομοθεσία του Βασιλικού πολτού & της Γύρης.

 

  1. Δημιουργία Συνεταιρισμού για τον Βασιλικό πολτό & τη Γύρη.

 

  1. Πρόγραμμα βελτίωσης αυτόχθονων φυλών μελισσών.

 

  1. Άλλα προβλήματα που απασχολούν τους Συναδέλφους.

 

 

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου

 

 

 

 

 

Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη

 

 

« Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη »

 

 

Παύλος Μπαγιάτης

Πρόεδρος  Πανελληνίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων- Βασιλιτρόφων

Παραγωγών  Βασιλικού πολτού & λοιπών προϊόντων κυψέλης

 

 

Για την επιτυχία του 4ου Πανελληνίου Επιστημονικού Μελισσοκομικού Συνεδρίου δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και εμείς με λεπτομέρειες. Μιλούν από μόνες τους οι φωτογραφίες και οι περισσότεροι από 1200 σύνεδροι που παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις εργασίες του Συνεδρίου, εξάλλου όλος ο κλάδος ήταν παρών .

Από την Εθνική Διεπαγγελματική μέχρι και Μελισσοκομικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, κατασκευαστές μελισσοκομικών εργαλείων και εφοδίων αλλά και επιστήμονες του χώρου από τα Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΓΠΑ και Αιγαίου), Ινστιτούτα και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Ο Σύνδεσμός μας, πάντα θερμός υποστηρικτής τέτοιων δράσεων και ενεργειών όχι μόνο στήριξε από την αρχή την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αλλά υπήρξε και συνδιοργανωτής και χορηγός (με τις όποιες μικρές δυνάμεις του). Εξάλλου κατά ένα μεγάλο μέρος την ύπαρξη του Συνδέσμου μας την οφείλουμε σε ένα τέτοιο συνέδριο. Συγκεκριμένα η ιδέα δημιουργίας του Συνδέσμου μας (όπως έχουμε ξαναγράψει) δόθηκε στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 21&22 Απριλίου 2007. Εκεί βρέθηκαν επαγγελματίες μελισσοκόμοι παραγωγοί βασιλικού πολτού και γύρης και προβληματισμένοι αναρωτήθηκαν αν μπορεί να γίνει κάτι για να διαφυλαχτούν αυτά τα δύο προϊόντα.

Αποτέλεσμα, μετά από περίπου 7,5 χρόνια, στις εργασίες του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων για τα ποιοτικά κριτήρια του βασιλικού πολτού και της γύρης και αμέσως την επομένη του Συνεδρίου, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, να πραγματοποιείται σύσκεψη στο ΥΠ.Α.Α.Τ με τους αρμόδιους φορείς (επιστήμονες των δύο πανεπιστημίων, τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Γενικό Χημείο του Κράτους, τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες κ.τ.λ.) προκειμένου να θεσπιστούν τα κριτήρια για να μπορέσουν, τα δύο αυτά ξεχωριστά προϊόντα της μέλισσας, να μπουν στον Κώδικα Τροφίμων, να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να προστατευθούν. Ο τίτλος αυτού του Συνεδρίου «η επιστήμη συναντά την πράξη» βλέπουμε  στην περίπτωσή μας να ταιριάζει «γάντι» και η στενή συνεργασία παραγωγών και επιστημόνων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρνει. Όπως φαίνεται και στους  πίνακες 1&2, έχουν ήδη πιστοποιηθεί 22 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας και 28 συνάδελφοι έχουν πιστοποιήσει  γεωγραφικά τον βασιλικό πολτό που παράγουν. Τελειώνοντας με τον βασιλικό πολτό και τη γύρη, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα προϊόντα (πρόπολη, δηλητήριο, βασίλισσες), έτσι ώστε, τόσο ο μελισσοκόμος- παραγωγός, όσο  και ο Έλληνας καταναλωτής, να προστατεύονται από τις νοθείες, τις παραπλανήσεις και τις ελληνοποιήσεις. Παρακάτω παρουσιάζουμε την περίληψη της εισήγησης σχετικά με την ταυτοποίηση του βασιλικού πολτού όπως παρουσιάστηκε στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο.

 

 

 

 

 

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

 

Μπαγιάτης Παύλος, Λαζαρίδου Ελισάβετ, Τσιούνης Απόστολος, Καλαντζής Ευάγγελος, Λάππα Θεοδώρα.

Επαγγελματίες Μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων- Παραγωγών Βασιλικού πολτού & λοιπών προϊόντων κυψέλης, πριν από 6 χρόνια. Σκοπός του Συνδέσμου είναι, μεταξύ άλλων, να βρεθεί  λύση στο πρόβλημα  παραγωγής και διάθεσης του ελληνικού βασιλικού πολτού και της γύρης.

Για τα δύο αυτά προϊόντα, ως γνωστό, δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και δεν καλύπτονται από στοιχειώδης νομοθετικές διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αγνότητα, η ασφάλεια  και η αυθεντικότητά τους.

Για να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα ο Σύνδεσμος ζήτησε τη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων της χώρας. Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής, προέκυψε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας του Α.Π.Θ.

Ακολούθησε προσπάθεια 6 χρόνων, όπου τα μέλη του Συνδέσμου, τηρώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο συνεργασίας απέστειλαν στο εργαστήριο για συνεχείς χρονιές δείγματα βασιλικού πολτού και γύρης από τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ανέπτυξε μεθόδους για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων αυτών, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης.

Την προσπάθεια αυτή βοήθησε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.ΑΤ.) το οποίο επιδότησε τις τελευταίες τρεις χρονιές τα έξοδα ανάλυσης των δειγμάτων. Αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής είναι, σήμερα αρκετοί συνάδελφοι να έχουν πιστοποιήσει τη γνησιότητα και τη γεωγραφική προέλευση του Βασιλικού πολτού που παράγουν. Με τους συναδέλφους αυτούς υπογράφηκε σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθούν συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και θα δέχονται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που θα διασφαλίζουν την προέλευση και τη γνησιότητα των προϊόντων τους.

Παράλληλα το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ανέλυσε τα φυσικοχημικά, οργανοληπτικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων βασιλικού πολτού και γύρης, τα συνέκρινε με αντίστοιχα δείγματα που προέκυψαν από αυστηρό πειραματισμό και κατάθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ προτάσεις για τα ποιοτικά κριτήρια του φρέσκου ελληνικού βασιλικού πολτού και της γύρης

Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει πάρα πολύ κοντά στην επιζητούμενη λύση για νομοθετική κάλυψη των προϊόντων κυψέλης και την πάταξη της παραπλάνησης του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις.

Η στενή αυτή συνεργασία επιστημόνων και παραγωγών δείχνει τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι μελισσοκόμοι παραγωγοί όταν συμβάλουν και συμμετέχουν στην επιστημονική έρευνα, οφέλη που τα μέλη του Συνδέσμου μας απολαμβάνουν.

 

 

 

Με την ευχή αλλά και βεβαιότητα ότι και το 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο (όποτε και αν γίνει) θα είναι το ίδιο πετυχημένο να ευχηθούμε σε όλους τους Μελισσοκόμους της χώρας , το 2015 να είναι μια καλή παραγωγική μελισσοκομική χρονιά . Την έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 24 Ιανουάριος 2015 10:22)

 

Πρόσκληση

 

 

Θεσσαλονίκη 28-11-2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου στην Ετήσια Γενική Τακτική Συνέλευση ,που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18.30΄ στον Συνεδριακό χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου Δωδεκανήσου & Αγίου Βασιλείου Περιστέρι (εκεί όπου 7-8&9 Δεκεμβρίου θα γίνει το 4 Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας) με κύρια θέματα.


1. Απολογισμός έργου 2012

2. Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Ελληνικού Βασιλικού πολτού.

3. Άλλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο.


Θα ενημερωθούμε, από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. για τις μέχρι τώρα αναλύσεις του Βασιλικού πολτού και για την ενεργότερη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ταυτοποίησής του.


Αγαπητοί συνάδελφοι, τώρα που με τον νόμο 4015/2011 το μέλλον των Μελισσοκομικών Συλλόγων είναι αβέβαιο, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμό μας ώστε ο κλάδος γενικότερα να μπορέσει να σταθεί όρθιος απέναντι στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει


Γιαυτό  για μία ακόμη φορά τονίζουμε την αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής όλων μας


Με   εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2012 01:01)

 

Τα Αποτελέσματα της Ημερίδας της 4ης Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

Η Ετήσια γενική συνέλευση του πανελληνίου συνδέσμου Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων, Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012. Ακολούθησαν εκλογές οι οποίες ανέδειξαν το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Πρόεδρος:  Μπαγιάτης Παύλος

Αντιπρόεδρος: Καλατζής Βαγγέλης

Γραμματέας:  Λαζαρίδου Βέτα

Ταμίας:  Λάππα Δώρα

Μέλος: Τσιούνης Απόστολος

Αναπληρωματικό μέλος: Συγκούδης Άνθιμος

 

Εξελεγκτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Παππάς Φίλιππος

Μέλος: Παππάς Απόστολος

Μέλος: Σεραφείμ Κώστας

Αναπληρωματικό μέλος: Μοιρόπουλος Παναγιώτης

 

ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

Η ημερίδα για τις νέες εξελίξεις στα προϊόντα της μέλισσας διοργανώθηκε  από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Βασιλοτρόφων, Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2011

 

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Γ΄ αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης και την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί  μελισσοκόμοι από διάφορες περιοχές της χώρας (εικ. 1 και 2   ).

 

Στην ημερίδα αυτή ανακοινώθηκαν τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα από την έρευνα η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σχετικά με την ταυτοποίηση των προϊόντων μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού  και πρόπολης που παράγονται από τους Έλληνες μελισσοκόμους. Κεντρικό θέμα ήταν η ταυτοποίηση νέων αμιγών κατηγοριών μελιού όπως είναι το μέλι από το παλιούρι, πολύκομβο, κουμαριά, βαλανιδιάς, η ταυτοποίηση της ελληνικής γύρης και βασιλικού πολτού και η προώθηση κριτηρίων ποιότητας και η προστασία των ελληνικών προϊόντων κυψέλης από τις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένων.

 

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων κ. Μανίκης ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία της νέας αγορανομικής διάταξης  η οποία υποχρεώνει τους εισαγωγείς μελιού να αναγράφουν στην ετικέτα την ένδειξη της χώρας τρύγου του προϊόντος.  Η επιτυχία χρεώνεται στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού η οποία προώθησε το αίτημα σύσσωμου του μελισσοκομικού κλάδου για την αναγραφή της χώρας τρύγου του μελιού.

 

Στην πρώτη εισήγηση η Λέκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας κα Τανανάκη αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ταυτοποίησης νέων αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού και τις αποκλίσεις που παρουσιάσουν τα μέλια παλιουριού, κουμαριάς, πολύκομβου, ερείκης και βαμβακιάς από τις κείμενες αγορανομικές διατάξεις. Παρουσίασε επίσης αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιείται για την ταχύτητα κρυστάλλωση των ελληνικών αμιγών κατηγοριών μελιού.

 

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο υποψήφιος  διδάκτορας του εργαστηρίου Μελισσοκομίας  κ. Κανέλης ο οποίος παρουσίασε αποτελέσματα ανάλυσης βασιλικού πολτού από διαφορετικές περιοχές της χώρας όσο αφορά τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του βασιλικού πολτού όπως είναι η τροφοδοσία με σιρόπι ή πρωτεϊνική τροφή, η βοτανική προέλευση, ο χρόνος συλλογήςς κ.ά.

 

Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Θρασυβούλου στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας να ταυτοποιήσει τον Ελληνικό βασιλικό πολτό. Η ταυτοποίηση στηρίζεται στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά  και κυρίως στην αναγνώριση του φάσματος των γυρεοκόκκων το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος.  Σε συνεργασία με μελισσοκόμους από διαφορετικές περιοχές της χώρας είναι πλέον δυνατή η  πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του βασιλικού πολτού από τις συγκεκριμένες περιοχές. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό οι μελισσοκόμοι απέστειλαν δείγματα βασιλικού πολτού και γύρης για τρεις συνεχείς χρονιές.

 

Τέταρτος ομιλητής ήταν ο υποψήφιος  διδάκτορας του εργαστηρίου Μελισσοκομίας  κ. Λιόλιος ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνάς του, σχετικά με την χημική σύνθεση της ελληνικής γύρης. Ο κ. Λιόλιος συλλέγει κάθε τρίτη ημέρα, από ενωρίς την Ανοιξη μέχρι τέλους φθινοπώρου, γύρη, διαχωρίζει τους σβώλους  ανάλογα με το φυτό από το οποίο προέρχεται και στην συνέχεια αναλύει κάθε γύρη φυτού ξεχωριστά.  Παρουσίασε τα αποτελέσματα της σύνθεσης πρωτεϊνών, λιπιδίων, ζαχάρων και άλλων συστατικών  γύρης από 58  διαφορετικά φυτά. Αναλύσεις γίνονται επίσης και σε μικτή γύρη καθώς επίσης και σε γύρη από διαφορετικές περιοχές που αποστέλλουν συνεργαζόμενοι μελισσοκόμοι. Η εργασία του κ. Λιόλιου επεκτείνεται και σε θέματα διατροφής των μελισσών και την  προσελκυστικότητα της γύρης διαφορετικών φυτών στις μέλισσες.

 

Πέμπτος ομιλητής ήταν ο διδάκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας κ. Γκόρας ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ανίχνευση της νοθείας του μελιού από την τροφοδότησή  τους με  ιμβερτοποιημένο σιρόπι». Σχετικό άρθρο δημοσιεύεται σ’ αυτό το τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης.

 

Τελευταίος ομιλητής ο μαθηματικός-μελισσοκόμος κ. Γκουσιάρης ο οποίος με ιδιαίτερα απλό και κατανοητό τρόπο περίγραψε ένα μοντέλο χειρισμών στους  οποίους εάν καταφύγει ο μελισσοκόμος θα έχει υγιή και παραγωγικά μελίσσια. Το μοντέλο των ακραίων όρων στηρίζεται στην συνεχή επιλογή των πλέον παραγωγικών μελισσιών και στην βασιλοτροφία.

 

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο κ. Παναγιωτίδης μελισσοκόμος ο οποίος αναφέρθηκε στην οργάνωση στην οποία θα πρέπει να καταφύγουν οι μελισσοκόμοι όχι μόνο για την παραγωγή του βασιλικού πολτού αλλά και την εμπορία του.

 

Η ημερίδα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και οι μελισσοκόμοι  που την παρακολούθησαν, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία της έρευνας.

 

Εικόνα 1. Η Χρύσα Τανανάκη παρουσιάζει στην ημερίδα τα αποτελέσματα των ερευνών της.

 

Εικόνα 2. Ο Αλέξανδρος Κουσιάρης με ιδιαίτερα παραστατικό  και απλό τρόπο εξηγά στους συνέδρους το μοντέλο των ακραίων όρων.

 

Ευχαριστίες του Πανελληνίου Συνδέσμου παραγωγών Βασιλικού Πολτού

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Βασιλικού Πολτού  ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εισηγητές της ημερίδας για την προσπάθεια που κάνουν για την ταυτοποίηση όλων των προϊόντων κυψέλης. Ευχαριστεί επίσης την Σχολή Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της αίθουσας καθώς επίσης και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας για την συνδιοργάνωση της ημερίδας.

 

Ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι η προώθηση ποιοτικών και ταυτοποιημένων ελληνικών προϊόντων είναι μονόδρομος στην μελλοντική πορεία του κλάδου για την αντιμετώπιση των εισαγομένων και υποβαθμισμένων προϊόντων κυψέλης. Για τον λόγο αυτό καλεί την πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από τον Σύνδεσμο για την ταυτοποίηση όλων των προϊόντων τηςκυψέλης

 

 

Με εξαίρεση το μέλι, τα προϊόντα κυψέλης, δεν έχουν ποιοτικά κριτήρια δεν είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα, δεν μπορούν να ελεγχτούν. Στα πλαίσια του προβληματισμού αυτού αναλύθηκε αριθμός δειγμάτων βασιλικού πολτού (Β.Π.) ο οποίος παράχθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικές περιοχές βρέθηκε ότι η παραγωγή βασιλικού πολτού, καθώς και η ποιότητα του, διαφέρει από μελίσσι σε μελίσσι. Επίσης βρέθηκε ότι η τροφοδότηση επηρεάζει τα σάκχαρα του και συγκεκριμένα το ποσοστό της σουκρόζης. Το είδος της εμβολιαζόμενης προνύμφης, καθώς και το είδος του βασιλικού κελιού δεν επηρεάζουν ούτε την απόδοση, ούτε και την ποιότητα του παραγόμενου βασιλικού πολτού. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήχθησαν, παρουσίαζαν αποκλίσεις από τα προτεινόμενα όρια άλλων ερευνητών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Γίνεται προσπάθεια για τον εντοπισμό και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως να επηρεάζουν την ποιότητα του βασιλικού πολτού. Ακόμα, έχουν ξεκινήσει αναλύσεις και άλλων φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του. Η ανακοίνωση έγινε από τον Κανέλη Δημήτριο υποψήφιο διδάκτορα μελισσοκομίας υπό την επίβλεψη της κας Τανανάκη Χρυσούλα Λέκτορα του Εργαστηρίου

 

2. Αναλύθηκε το προφίλ γυρεοκόκκων 77 δειγμάτων βασιλικού πολτού που συλλέκτηκε από 10 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Εντοπίστηκαν διαφορές στα είδη και στον συνδυασμό γυρεοκόκκων από διαφορετικά φυτά. Οι διαφορές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την γεωγραφική προέλευση του βασιλικού πολτού, την χρησιμοποίηση τοπωνυμίων, την διάκριση του ελληνικού από το Κινέζικο πολτό και την καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων. Απαιτούνται περισσότερα δείγματα ώστε να ολοκληρωθεί η ταυτότητα του ελληνικού βασιλικού πολτού. Η ανακοίνωση έγινε από τον καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου, και ήταν αποτέλεσμα έρευνας και συνεργασίας με την κα Δήμου Μαρίας, διδάκτορα του Εργαστηρίου, και της Λαζαρίδου Ελισάβετ μελισσοκόμου.

 

3. Ανακοινώθηκε η ανάλυση γύρης όσο αφορά τις πρωτεΐνες και τα ζάχαρα. Ο μέσος όρος περιεκτικότητας πρωτεϊνών εκφρασμένος σε ποσοστό επί τοις εκατό ξηράς ουσίας σε 49 δείγματα αμιγούς, συλλεγόμενης από τις μέλισσες, γύρης βρέθηκε 20.7%. Το υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών από τα εξεταζόμενα είδη εντοπίστηκε στη γύρη του Fallopia Type (30.1%) και το χαμηλότερο στη γύρη του Smilax (12.80%). Μεταξύ διαφορετικών δειγμάτων ανάμικτης γύρης, τα οποία συλλέχτηκαν σε διαφορετικές περιόδους στην ίδια περιοχή, το μέγιστο πρωτεϊνικό περιεχόμενο (24.45%) ανιχνεύτηκε σε ανάμικτη γύρη που συλλέχτηκε από τις μέλισσες την περίοδο 2-16 Μαΐου. Η συγκέντρωση υδατανθράκων στη γύρη παρουσιάζει διαφορές που οφείλονται κυρίως στη διαφορετική βοτανική προέλευση της. Γύρη από διαφορετικά φυτά έχει και διαφορετική πρωτεϊνική αξία για τις μέλισσες. Διαφορές στο ποσοστό πρωτεϊνών παρατηρήθηκαν ακόμα και σε είδη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Η ανακοίνωση έγινε από τον Λιόλιο Βασίλη υποψήφιο διδάκτορα μελισσοκομίας υπό την επίβλεψη της κας Τανανάκης Χρυσούλας Λέκτορα του Εργαστηρίου.

 

4. Ο ποιοτικός έλεγχος του μελιού πραγματοποιείται με βάση την οδηγία 110/2010, καθώς και το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. (239/23/2/2005) που αφορά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ελληνικών αμιγών μελιών. Εκτός από τις αποκλίσεις που οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς του μελισσοκόμου ή του συσκευαστή συχνά δημιουργούνται προβλήματα λόγω  φυσικών αποκλίσεων που οφείλονται σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων κατηγοριών μελιού. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της δεύτερης κατηγορίας αφορούν συνήθως την ηλεκτρική αγωγιμότητα ορισμένων ιδιαίτερων ελληνικών ανθόμελων (π.χ πολύκομπος, βαμβάκι κ.α.), το άθροισμα γλυκόζης και φρουκτόζης κυρίως στο ελατόμελο, το συνδυασμό διαστάσης και HMF σε μέλια από εσπεριδοειδή, καθώς επίσης και τη συνύπαρξη υψηλού ποσοστού γυρεόκοκκων από δύο ή περισσότερα διαφορετικά φυτά σε περιπτώσεις  προσπάθειας για απόδοση αμιγούς χαρακτηρισμού σε ένα μέλι. Η εμφάνιση αυτών των φυσικών αποκλίσεων κάνει επιτακτική την ανάγκη συστηματικότερης διερεύνησης του προβλήματος με ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων που εμφανίζουν τέτοια συμπεριφορά προκειμένου αυτές οι αποκλίσεις να ενσωματωθούν στην νομοθεσία.  Η ανακοίνωση έγινε από την  κα. Τανανάκη Χρυσούλας Λέκτορα του Εργαστηρίου.

 

5. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ασθενειών των μελισσών.

Για την Αμερικάνικη Σηψιγονία προτείνεται η εφαρμογή της μεθόδου της μετάγγισης καθώς έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά της, ενώ επιπλέον δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στα μελίσσια που θα εφαρμοστεί καθώς παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη μετά το ξεχειμώνιασμα.

Για την περίπτωση της Νοσεμίασης έχει δοκιμαστεί ένας σημαντικός αριθμός σκευασμάτων (Vita Feed Gold, Protofil, Nosestat, σκόρδο, θυμόλη) από τα οποία περισσότερο αποτελεσματικό είναι η θυμόλη σε σιρόπι (1γραμμάριο στα 15 λίτρα). Επιπρόσθετα σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία της γύρης καθώς λειτουργεί διεγερτικά για την ωοτοκία της βασίλισσας και επιτυγχάνεται η συνεχής ανανέωση του πληθυσμού. Ο μεγάλος αριθμός των εκκολαπτόμενων μελισσών καλύπτει σε έναν βαθμό τις απώλειες από Νοσεμίαση.

Τέλος για την Βαρροάτωση δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή σκευασμάτων και μεθόδων που δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα της μέλισσας και έχουν δοκιμασθεί την τελευταία τριετία στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας. Τέτοια είναι η υπερθερμία, η απομάκρυνση κηφηνόγονου, η εφαρμογή θυμόλης (σε ομιχλοποιητή, σε διάλυμα σε οινόπνευμα, σε σκευάσματα : Exomite Pro, Ecostop) αλλά και η καύση λιβανιού και άλλων φυτικών υλικών στο καπνιστήρι. Η ανακοίνωση έγινε από τον Γεώργιο Γκόρα υποψήφιο διδάκτορα του Εργαστηρίου

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2012 02:40)

 

Στιγμιότυπα του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & προϊόντων μέλισσας

Φωτογραφίες και βίντεο από το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού στο οποίο συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων - Βασιλοτρόφων - Παραγωγών Βασιλικού Πολτού & λοιπών προϊόντων μέλισσας.

 

1
2
3
3962
3963
3967
3969
3971
3973
3975
3993
3998
4000
4003
4005
4008
4011
4012
4013
4015
4017
4020
4056
4071
4073
4080
4082
4085
4087
4088
01/30 
start stop bwd fwd


Βόλτα με τον Ευτύχη Μπλέτσα στο 3ο Φεστιβάλ Μελιού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 ( http://bletsas.gr/festival-meliou-video/ ).

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2012 00:05)

 
Περισσότερα Άρθρα...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Μέλη : 1222
Περιεχόμενο : 29
Σύνδεσμοι : 9
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 721294
ON LINE
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Διαφημιστείτε εδώ :

Αρ. Λογαριασμού  6219126890854

''IBAN'' GR3501712190006219126890854