Διατήρηση βασιλικού πολτού

Διατήρηση βασιλικού πολτού Ο βασιλικός πολτός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν επειδή περιέχει ένζυμα και ορμόνες. Όταν έρθει σ’επαφή με το οξυγόνο και το φως, υφίσταται ταχύτατη διάσπαση. Γι’αυτό, αμέσως μετά τη συλλογή του πρέπει να συσκευάζεται γρήγορα και ν’αποθηκεύεται σε κατάλληλο περιβάλλον. Πριν τη συσκευασία, ο βασιλικός πολτός φιλτράρεται μέσω…

Περισσότερα…..

Διάθεση βασιλικού πολτού

Διάθεση βασιλικού πολτού   Ο βασιλικός πολτός διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας. α. Νωπός και κατεψυγμένος βασιλικός πολτός β. Αποξηραμένος βασιλικός πολτός γ. Επεξεργασμένος βασιλικός, πολτός, σε κάψουλες ή σε χάπια όπου αναμιγνύεται με άλλες φυσικές τροφές όπως ζύμες, μέλι ή και λακτόζη και…

Περισσότερα…..

Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

Επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό   Η χρησιμοποίηση του βασιλικού πολτού στην ανθρώπινη θεραπευτική έγινε το 1922 από τον R.Chauvin. Έρευνες έγιναν σε ασθενείς, σε νοσοκομεία κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο, και με την επίβλεψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι έρευνες εφαρμόστηκαν κυρίως για τις επιδράσεις του προϊόντος στις νευρασθένειες, στις αναρρώσεις,…

Περισσότερα…..

Ποιοτικά κριτήρια βασιλικού πολτού

Ποιοτικά κριτήρια βασιλικού πολτού   Δεν υπάρχουν νομοθετημένα ποιοτικά κριτήρια για το βασιλικό πολτό με αποτέλεσμα αδυναμία στον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος. Στιν διεθνή χώρο οι Ιάπωνες καθιέρωσαν προδιαγραφές με βάση τη σύστασή του βασιλικού πολτού, που προορίζεται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για φαρμακευτική χρήση. Στον…

Περισσότερα…..

Χημική σύσταση του βασιλικού πολτού

Η μέση χημική σύσταση του βασιλικού πολτού, είναι υγρασία 65%, πρωτεϊνες και υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις, όπως το 10-υδροξυδεκενοϊκό οξύ, η γ-γλοβουλίνη, νουκλεϊκά οξέα όπως το DNA και το RNA, βιταμίνες της ομάδας Β, η βιταμίνη C, το παντοθενικό…

Περισσότερα…..

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Υφή: Ο βασιλικός πολτός έχει γαλακτώδη, κρεμώδη υφή και  ομοιογενή πυκνόρευστη σύσταση. Χρώμα: Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητάς του.Αμέσως μετά την εξεγωγή του έχει ασπροκίτρινη-λαμπερή εμφάνιση (εικ. 2).Οσο πιο λαμπερό είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερο φρέσκος είναι. Το σκούρο χρώμα στο…

Περισσότερα…..

Βασιλικός Πολτός – Εισαγωγή

Ο βασιλικός πολτός είναι αδενώδης έκκριση των υποφαρυγγικών (εικ. 1) και σιαγονικών αδένων των μελισσών. Είναι υγρό, με κρεμώδη υφή και προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας καθώς επίσης και της βασίλισσας. Στις δύο πρώτες ημέρες της ζωής τους, όλες οι λάρβες τρέφονται με πολτό, λιγότερο…

Περισσότερα…..

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής

Επιπρόσθετες πληροφορίες   Εμβολιασμός: Ο εμβολιασμός γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά με το εμβολιαστήριο που φαίνεται στην εικόνα 8. Εκτός από την πολύ λεπτή κατάλληλα διαμορφωμένη ακίδα του, η κατασκευή του είναι τέτοια που επιτρέπει να βλέπει ο μελισσοκόμος το εσωτερικού του κελιού καθώς εμβολιάζει. Ο χώρος που γίνεται ο εμβολιασμός…

Περισσότερα…..

Πρόγραμμα παραγωγή βασιλικού πολτού σε ορφανά μελίσσια

Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005).   Επιλογή μελισσιών Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να  είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε…

Περισσότερα…..

Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια)

Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005). Επιλογή μελισσιών Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να  είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε μελίσσι…

Περισσότερα…..