Ποιοτικά κριτήρια βασιλικού πολτού

Ποιοτικά κριτήρια βασιλικού πολτού   Δεν υπάρχουν νομοθετημένα ποιοτικά κριτήρια για το βασιλικό πολτό με αποτέλεσμα αδυναμία στον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος. Στιν διεθνή χώρο οι Ιάπωνες καθιέρωσαν προδιαγραφές με βάση τη σύστασή του βασιλικού πολτού, που προορίζεται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για φαρμακευτική χρήση. Στον…

Περισσότερα…..

Χημική σύσταση του βασιλικού πολτού

Η μέση χημική σύσταση του βασιλικού πολτού, είναι υγρασία 65%, πρωτεϊνες και υδατάνθρακες 12%, λιπίδια 5% και ανόργανα στοιχεία 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις, όπως το 10-υδροξυδεκενοϊκό οξύ, η γ-γλοβουλίνη, νουκλεϊκά οξέα όπως το DNA και το RNA, βιταμίνες της ομάδας Β, η βιταμίνη C, το παντοθενικό…

Περισσότερα…..

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Υφή: Ο βασιλικός πολτός έχει γαλακτώδη, κρεμώδη υφή και  ομοιογενή πυκνόρευστη σύσταση. Χρώμα: Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητάς του.Αμέσως μετά την εξεγωγή του έχει ασπροκίτρινη-λαμπερή εμφάνιση (εικ. 2).Οσο πιο λαμπερό είναι το χρώμα του, τόσο περισσότερο φρέσκος είναι. Το σκούρο χρώμα στο…

Περισσότερα…..

Βασιλικός Πολτός – Εισαγωγή

Ο βασιλικός πολτός είναι αδενώδης έκκριση των υποφαρυγγικών (εικ. 1) και σιαγονικών αδένων των μελισσών. Είναι υγρό, με κρεμώδη υφή και προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας καθώς επίσης και της βασίλισσας. Στις δύο πρώτες ημέρες της ζωής τους, όλες οι λάρβες τρέφονται με πολτό, λιγότερο…

Περισσότερα…..

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής

Επιπρόσθετες πληροφορίες   Εμβολιασμός: Ο εμβολιασμός γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά με το εμβολιαστήριο που φαίνεται στην εικόνα 8. Εκτός από την πολύ λεπτή κατάλληλα διαμορφωμένη ακίδα του, η κατασκευή του είναι τέτοια που επιτρέπει να βλέπει ο μελισσοκόμος το εσωτερικού του κελιού καθώς εμβολιάζει. Ο χώρος που γίνεται ο εμβολιασμός…

Περισσότερα…..

Πρόγραμμα παραγωγή βασιλικού πολτού σε ορφανά μελίσσια

Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005).   Επιλογή μελισσιών Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να  είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε…

Περισσότερα…..

Πρόγραμμα παραγωγής βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια)

Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005). Επιλογή μελισσιών Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να  είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε μελίσσι…

Περισσότερα…..

Πρόγραμμα παραγωγή βασιλικού πολτού σε κυψέλες τύπου τριπλής

Οι μέθοδοι που ακολουθούν περιγράφηκαν από τους Γκόρα και Λαζαρίδου (2005). Επιλογή μελισσιών Επιλέγονται τα μελίσσια που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βασιλικού πολτού τα οποία θα πρέπει να  είναι δυνατά με πολύ πληθυσμό. Tα μελίσσια τροφοδοτούνται για 7 συνεχείς ημέρες με αρκετή ποσότητα σιροπιού (1:1). Συνήθως σε κάθε μελίσσι…

Περισσότερα…..

Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη

« Όταν η πράξη συναντά την επιστήμη »  Παύλος Μπαγιάτης Πρόεδρος  Πανελληνίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων- Βασιλοτρόφων Παραγωγών  Βασιλικού πολτού & λοιπών προϊόντων κυψέλης   Για την επιτυχία του 4ου Πανελληνίου Επιστημονικού Μελισσοκομικού Συνεδρίου δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και εμείς με λεπτομέρειες. Μιλούν από μόνες τους οι φωτογραφίες και οι περισσότεροι…

Περισσότερα…..

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ-ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ & ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ   Θεσσαλονίκη 20-11-2015 Αριθ. Πρωτ.61   Προς Τα μέλη του Συνδέσμου Θέμα: «Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου» Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 6/12/2015 στις 11.00΄ στην Αθήνα στο Εργαστήριο…

Περισσότερα…..